Therapie en Training voor Paarden

Ieder paard is een atleet, ongeacht het niveau of de discipline waarvoor men het paard inzet. Rugklachten, kreupelheden en spierproblemen komen echter veelvuldig voor. Als een paard in disbalans is kan het niet optimaal functioneren. Oorzaken zijn soms heel duidelijk, zoals een trauma, maar meestal is de oorzaak onduidelijk. Paarden zullen hun pijn of ongemak nooit snel tonen en zijn meesters in compenseren. Ze overbelasten dan al snel andere delen van het lichaam, waardoor niet goed duidelijk is waar de klachten begonnen zijn.

Het is dus goed om bij uw paard op de kleine signalen te letten, vaak proberen paarden wel met subtiele signalen met u te communiceren. Door deze signalen op te vangen kunnen problemen vroegtijdig worden opgelost en is daardoor de kans op een blessure aanzienlijk vermindert.

Paarden kunnen veel baat hebben bij fysiotherapie en chiropractie, lees hieronder meer over:

Indicaties bij paarden

Onderzoek bij paarden

Behandeling bij paarden

Naast therapie is ook training van groot belang bij paarden. Om te voorkomen dat blessures terug komen is het goed om naar de training van het paard te kijken. We willen het paard trainen naar een hoger niveau maar dan wel op de juiste manier zonder onnodige stress en overbelasting. Training kan divers zijn van grondwerk tot oefeningen onder het zadel. Belangrijk is ook dat er verschil gemaakt wordt tussen jonge groene paarden en paarden die al verder in training zijn. Hebben we te maken met een paard met gedragsproblemen, revalidatie na blessure of training voor een bepaalde discipline? Daarnaast zijn de vaardigheden en het niveau van de ruiter ook van invloed. Er zal altijd gekeken worden waar paard en ruiter samen staan in training en welke oefeningen daarbij het beste kunnen worden uitgevoerd.

Lees hieronder meer over de verschillende trainingen voor paarden:

Grondwerk

Training aan de hand

Longeren en dubbele longe

Lange lijnen (mennen)

Loswerken

Training onder het zadel

Gewenningsfase

Scholingsfase

revalidatietraining