Grondwerk voor Paarden

Het doel van grondwerk met paarden heeft meerdere aspecten. Ten eerste willen we voortbouwen op de band voor vertrouwen en respect. Ten tweede willen we het paard voorbereiden op het rijden en ten derde willen we het paard trainen om ons daadwerkelijk te kunnen dragen. Daarnaast dient grondwerk naast het rijden ook als trainingsmiddel om het paard mentaal en fysiek sterker te maken en eventueel te revalideren na blessure. Een bekende term is het ´rechtrichten´ van het paard. Van nature zijn wij allemaal scheef, paarden zijn dat ook. Om een paard goed te kunnen belasten en rijden zonder dat het blessures krijgt is het belangrijk dat deze wordt ‘recht gericht’. Het heeft een aantal voordelen om dat eerst vanaf de grond te doen. Grondwerk kan op veel verschillende manieren, aan de teugel, longe, dubbele longe, lange lijnen of los. Daarnaast kan gebruik worden gemaakt van verschillend oefenmateriaal. Lees hieronder meer over alle mogelijkheden.

Stalmanagement

De training begint eigenlijk al op het moment dat het paard je opmerkt. Mocht je paard gedragsproblemen vertonen is het goed om al naar deze simpele basis handelingen te kijken. Hoe benader je het paard in stal of in de wei/paddock? Hoe doe je een halster of hoofdstel om, of zadel je op? Gaat dit probleemloos? Alle handelingen voor en na de training zijn al van cruciaal belang om de training (met welk doel dan ook) zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen. Het zou toch jammer zijn als je al gelijk een achterstand hebt voordat je begint aan je training, of dat wat je hebt bereikt tijdens je training gelijk weer ongedaan wordt gemaakt door een slechte afsluiting? Daarnaast is het ook goed om bewust bezig te zijn met je paard voordat je begint, zodat de kleine veranderingen die er mogelijk zijn al opvallen. Zo kunnen fysieke of mentale problemen gelijk worden herkend. Een vergevorderde handeling maar erg belangrijk is trailerladen. Als dit niet op de juiste manier wordt aangeleerd kan dit bij sommige paarden veel stress en mogelijk zelfs blessures opleveren. 

Training aan de hand

Aan de teugel, oftewel 'in de hand' zijn alle grondwerk oefeningen aan de korte lijn of teugels. Dat kan aan hoofdstel, halster of kaptoom. Gedacht kan worden aan simpele leidt oefeningen van en naar de stal (loopt je paard netjes aan de hand mee?), of meer dressuuroefeningen gericht op ontspanning, rechtrichten, verzameling en oprichting. Daarnaast kan schik/obstakel training tot de mogelijkheden behoren en therapeutisch trainen na behandeling, bijvoorbeeld cavaletti aan de hand of werken met wrap en surefoot pads. De leidt oefeningen kunnen in verschillende posities uitgevoerd worden, naast het paard, voor het paard uit of achterwaarts lopend, afhankelijk van doel van de oefening en niveau van de training.

Longeren

Een veel gebruikte grondwerk training is longeren. Helaas wordt dit niet altijd op de juiste manier toegepast of er niet uit gehaald wat er in zit. Goed longeren is nog best een kunst en daar komt nog aardig wat skills bij kijken om het goed te doen. Daarnaast reageert elk paard weer anders en is het belangrijk om te kijken wat het paard nodig heeft. Is longeren de beste grondwerktraining op dit moment of kan je beter eerst aan de hand werken of juist met dubbele longe? Goed longeren kan een waardevol instrument zijn voor revalidatie, afwisseling en opbouw in training. Daarnaast is het belangrijk om goed te kijken welke mogelijke bijzetteugels e.d.. nuttig kunnen zijn, dit kan ook per paard en per moment verschillen. Longeren kan aan een enkele of dubbele longe.

Lange lijnen

Een andere vorm van grondwerk is lange lijnen (in menpositie, achter het paard) of lange teugelen (in de positie bij achterhand naast het paard). Dit geeft weer een hele andere dementie aan de oefeningen en geeft ook weer andere mogelijkheden voor training (meer dressuurmatige oefeningen dan bij alleen bijvoorbeeld longeren). De positie achter het paard ervaart het paard al veel meer als zelf voorop gaan en degene die ment is minder in beeld. De oefeningen bieden ook een mooie tussenstap tussen zien en voelen (de taal van rijden) en uiteraard een goede training voor het uiteindelijk mennen. In deze posities kun je zelf als trainer het paard goed zien ondanks dat je toch dicht bij bent. De lange teugel positie brengt je nog dichter bij het paard (en meer zichtbaar dan in menpositie), handig voor bepaalde laterale oefeningen en oprichting (meer hulpen voor aanleren verzameling), maar bijvoorbeeld vaak van buiging en van hand veranderen is weer lastiger. Het is dus prettig om verschillende manieren van grondwerk toe te passen voor afwisseling en kijkend wat in het moment het meest nuttig is.

Loswerken

Loswerken zien we ook regelmatig toegepast bij paarden in een afgezette bak of longeercirkel. Veel ruiters vinden dit vaak een makkelijke manier om hun paard beweging te geven omdat ze niet hoeven te hannesen met allerlei lijnen ed. Toch is de controle over het paard daardoor minder groot. De kans dat het paard goed ontspannen over de rug loopt (als je hierin nog weinig geschoold bent) is klein. Loswerken wordt het beste toegepast als de ruiter/trainer bekwaam genoeg is. Het kan gebruikt worden als bijvoorbeeld check op de training. Kun je ook zonder daadwerkelijk vaste verbinding aan je paard nog steeds vragen wat je wilt van hem? Dit wil niet altijd zeggen dat je loswerken niet in een beginstadium gebruikt, bij bijvoorbeeld een jong/groen paard of bij een paard met gedragsproblemen. Soms is loswerken dan juist een goede beginnende training, maar belangrijk blijft dan altijd dat de trainer bekwaam is en weet wat hij of zij doet. Daarnaast is het belangrijk dat de ruimte waarin gewerkt wordt veilig genoeg is. Blijf altijd kritisch en denk goed na wat je doet. Laat een paard bijvoorbeeld niet in een verkeerde houding (holle rug en verkeerde laterale buiging) domweg rondjes lopen (met alleen als doel het wat beweging te geven). Dat is zonde en geeft niet het gewenste resultaat.

Grondwerk principes

De principes die gehanteerd worden binnen het grondwerken met paarden zijn voornamelijk gebaseerd vanuit de biomechanica en psychologie van het paard. Deze zijn verworven vanuit de kennis van Fysiotherapie, Chiropractie en m.n. de training van de Canadese Trainer Chris Irwin. Chris Irwin heeft een programma waarin hij trainers opleidt om meer inzicht te verschaffen in principes zoals 'Frame of Body=Frame of Mind',  waarin je meer bewustwording creëert in de omgang en training van paarden zowel vanaf de grond als in het zadel.